Er lyrikken på vej tilbage i dansk rap?

Det her handler om

at det her handler om

at det der betyder noget

er det der betyder noget

– Tegnedrengen på Rent Mel i Posens debutudgivelse “Langt Om Længe”.

Billede

De sidste 3-4 år har dansk rap været domineret af en række fænomener, der har hjulpet til at bringe genren ud til et meget større publikum end hvad vi nogensinde før har set. Kidd og hele Cheff-records-bølgen bragte en uimodståelig fandenivoldskhed til bordet, mens dancehallens popularitet hjalp til at sætte fokus på dansksproget lyrik og urban stil. Grime-bevægelsen løb parallelt med dette og bidrog med rå og komprmisløs gadestil, hvilket bivirkede at rap-kulturen beholdt sin hårde kant. Og det var jo altsammen super dejligt. Men nu hvor vi ligesom har set Cheff-drengene være fandenivoldske, på samme måde i 3 år i træk, hvor vi efterhånden er blevet lidt trætte af at høre den samme trommerytme på hvert eneste dancehall-track og hvor grime-bølgen har vist sig kun af producere Gilli som et holdbart navn – er det så ikke på tide at vi begynder at se os om efter noget nyt?

Og jeg tror at der er noget nyt på vej! Eller noget gammelt. Noget nyttigt gammel-nyt, nytænkende gammeldags stil. Ord, masser af ord. Efter at have cruiset YouTube tyndt og med knaldrøde øjne set samtlige ti milliarder nye rapvideoer, der er blevet udgivet her i starten af 2014, så tror jeg faktisk at jeg, i bedste fremtidsforsker-stil, kan pege min knortede sandsigerske-finger i retning af den nye trend: Lyrik. Ja, noget så gammeldaws som et fokus på sprogets finurligheder og de enkelte ords mange betydninger, synes igen at vinde indpas efter mange år i eksil.

Billede

Hør og se Mund De Carlos nye video “Hti Med Den” her. Et levende eksempel på en dybtfølt interesse for sprogets finurligheder.

Og hvorfor mon? Kan det være, at alle de nye lyttere, som oprindeligt blev fascineret af Kidds charme, er blevet trætte af at høre variationer over den samme simple tekst igen og igen og igen? Kan det være at alle de danseglade, unge mennesker efterhånden har hørt nok sange der handler om deres røve og på hvilke måder de skal ryste den?

Kan det virkeligt være, at folk gerne vil have noget mere? Noget man kan høre igen og igen og finde nye skatte mellem linierne hver gang? Noget der tydeligt tilbyder at betyde noget betydeligt? Noget der kildrer lytterens nysgerrighed og inviterer hende med indenfor, i stedet for at råbe den samme, lamme catchphrase på repeat indtil folk enten danser eller går hjem?

Det håber jeg. Og jeg tror det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: