Hiphop er ikke kaput – for Kaput er hiphop!

Siden jeg var en lille pige, har jeg hørt de små mystiske undergrundsvæsener hviske om Loke Deph, det ukendte skyggevæsen med ben i næsen og skills ud af røven. Med lys, lygte og undersøisk sonar har jeg søgt efter denne sagnomspundne figur, men altid er vejen endt blindt for mig. Højest fandt jeg et støvet, umixet track på en obskur hjemmeside et sted i mørket, men aldrig et sammenhængende projekt; en plade eller bare en EP. Jeg havde egentligt opgivet håbet, da uhyret pludseligt trådte ind i offentlighedens blændende spotlight, på de berømte SpolOp-cyphers, hvor han med matematisk præcision myrdede konkurrencen og selv den legendariske Pede B måtte se sig selv aldeles outshinet. Og så – pif, paf, puf – var manden væk igen. Kan det virkeligt passe at undergrundens bedst bevarede hemmelighed, denne ufravigeligt stilsikre rapper, ikke kan få nosset sit radmagre korpus sammen til at lave en plade? Rækker hans afsindige og metaforiske stil kun til et gæstevers hér og en støvet soundcloud-udgivelse dér? Måske.

Eller hvad? Prøv at tag et kig her:

Måske har han fundet sin redning. For der pusler mange mystiske væsner under den danske raps løvseng, og om natten kan man se deres øjne lyse. Ét af disse væsner hedder Esben. Bare Esben. Hans stil som rapper er flyvsk, drilsk og dyster som en elverkonge på badesalt. Han maler storslåede scener i sort/hvid, med pentagonisk perfekte penselstrøg, der får lytteren til at tro på både dommedag og frelse, uden at forstå hvorfor.

Dette edderkoppelige tankespind synes at have indfanget den evigt undvigende Loke Deph, og sammen har de skabt en ny, dragende og uforståelig lyd i Kaput.

En af mine yndlingsbeskæftigelser er, at finde en fed punchline og analysere dens sproglige indhold, forstå dens dybde og afgøre hvor stærk den i sisdste ende er. Til trods for at Kaput holder sproget i højsædet, er dette dog ingenlunde muligt på de numre de indtil videre har udgivet. Det er knapt afgørbart hvor én linie slutter og den næste begynder, da deres lyrik snarere synes at være vævet sammen af skæbnens tråde, til en associativ mosaik af musik, end at være opgjort af adskilte og forståelige idéer. Billeder opstår og forgår og afløser hinanden i et væk, på en måde der tilsyneladende både betyder alt og intet på samme tid og som aldrig helt lader sig fange af tanken.

Bandets fremtid er lige så mystisk som dets medlemmer. Der findes 4 musikvideoer på YouTube, men intetsteds kan man finde oplysninger om et eventuelt kommende projekt. Vil Loke Deph endelig komme på lak, eller er Kaput et midlertidigt projekt der aldrig bliver til mere? Jeg ved det ikke. Men jeg håber. For Esbens kakofoniske stil synes at skabt noget nyt og unikt i mødet med Loke Dephs skarpe, skæve og skøre levering. Er der en klassiker på vej, eller vil Kaput svinde ind og blive til ingenting igen? Kun tiden har svaret.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: